نشانه های خرابی واتر پمپ ماشین
معمولا واتر پمپ یا پمپ آب به دلیل نشتی خراب می شود، هنگامی که متوجه نشت مایع خنک کننده شدید یکی از دلایل آن می تواند به دلیل خرابی واتر پمپ باشد. البته خرابی واتر پمپ با نشتی از شلنگ، پوسته و شفت مرکزی واتر پمپ نیز نشان داده می شود.
دلایل مختلف و متعددی در خرابی واتر پمپ دخیل می باشند، برخی از رایج ترین دلایل عبارتند از :
· یخ زدگی آب درون پیشرانه
· زنگ زدن پره های داخلی پمپ آب
· خوردگی بخش دنده
· عدم وجود ضد یخ در سیستم خنک کننده
بررسی علائم و خرابی واتر پمپ خودرو
1. نشتی مایع خنک کننده :
زمانی که واتر پمپ خراب و کهنه می شود، واشر هایش حالتی فرسوده پیدا می کنند. این فرسودگی باعث نشتی مایع خنک کننده از واتر پمپ می شود.
اگر مایعی با رنگ های آبی، سبز و یا نارنجی روشن در زیر قسمت جلوی اتومبیل شما، پس از چند ساعت پارک شدن مشاهده کردید، ممکن است مایع خنک کننده خودرو باشد که این می تواند هنگامی رخ دهد که پمپ آب فرسوده و یا قطعه ای از آن که وظیفه نشت بندی را دارد، دچار مشکل شده و یا پوسته واتر پمپ دچار شکستگی شده باشد.
2. صدای غیر عادی از پمپ آب :
یکی دیگر از علائم خرابی واتر پمپ تولید صدا های غیر عادی می باشد. علت این صدا خرابی و فرسودگی واتر پمپ می باشد. همچنین، شل شدن قرقره پمپ آب نیز در تولید این صدا تاثیرگذار است. با بررسی و پی گیری منبع صدا می توان از بروز آن جلوگیری کرد.
3. داغ شدن موتور :
هنگامی که پمپ آب کاملا از کار می افتد، قادر به انتقال خنک کننده از طریق بلوک موتور نخواهد بود. این نتیجه در شرایط گرمای بیش از حد است و اگر به سرعت تعمیر نشده یا جایگزین نگردد، می تواند سبب آسیب بیشتر موتور شود.
برای بررسی خرابی واتر پمپ به موتور دست بزنید و ببینید آیا بیش از حد داغ شده است یا خیر؟ این حرارت زیاد می تواند نشانه تخریب واتر پمپ باشد.
4. خارج شدن بخار از موتور ماشین :
خارج شدن بخار از رادیاتور و یا موتور ماشین یکی از علامت نشان دهنده فرسوده بودن پمپ آب است.
این پمپ وظیفه خنک نگه داشتن موتور خودرو را بر عهده دارد، اگر متوجه عدم این عملکرد شدید، دمای موتور ماشین افزایش یافته و ممکن است بخار از آن بلند شود.
اگر در حین رانندگی متوجه این موضوع شدید، بلافاصله ماشین را به کنار هدایت کنید و توقف داشته باشید، زیرا در غیر این صورت هم جان خود و سرنشینان را به خطر انداختیه اید و هم ممکن است خودروتان دچار مشکل شود و همچنین در صورت خراب شدن اتومبیلتان در وسط جاده، باعث ایجاد ترافیک خواهید شد که بهتر است متوقف شوید و از جرثقیل بخواهید که اتومبیل شما را به مقصد برساند.
زمان تعویض واتر پمپ چه موقع است ؟
پمپ آب نیاز به تعویض در مسافت خاصی را ندارد، و باید در هر بار رفتن به تعمیرگاه، واتر پمپ نیز بررسی شود و در صورت مشاهده هر گونه علائم خرابی تعویض شود .
همچنین در صورت شکستگی پمپ آب آن را باید عوض کرد. در بعضی مواقع بنابر احتیاط آن را تعویض می کنند. برای مثال هنگام تعویض تسمه تایم خودرو و یا وقتی که مشکل داغ کردگی ناشی از پمپ آب وجود داشته باشد .
برای تشخیص نشتی می توان خودرو را در محلی تمیز پاک کنید و یا یک مقوا در زیر جلوبندی خودرو قرار دهید و پس از چند ساعت کف پارکینگ یا مقوا را چک کنید و اگر خیس بود می فهمید که نشتی دارد. حالا متوجه می شویم که واتر پمپ یا واشر ها دارای نشتی هستند، باید توجه داشت که وجود لکه کوچک درزیر خودرو جای نگرانی ندارد زیرا به علت میعان کولر خودرو است.
مراحل تعویض واتر پمپ
برای تعویض «واترپمپ» در زمان خرابی یا چکه کردن آن موتور باید سرد باشد و آب رادیاتور خودرو نیز خالی شود و ابتدا پیچهای رادیاتور و بست شیلنگهای آب بالا و پائین را باز کرده و رادیاتور از موتور جدا شود سپس پیچهای پروانه و فولی و در خاتمه پیچهای اطراف پوسته «واترپمپ» را باز نمائید.
برای بستن واترپمپ اول واشر پوسته را با گریس اندود کرده پیچهای واترپمپ را یکنواخت ببندید، بعداً پروانه و فولی و در آخرین مرحله پیچهای رادیاتور و بست شیلنگهای آب را نیز سفت نمائید.
زمان خرابی واتر پمپ و یا علایم خرابی واتر پمپ را از نشتی آب و یا از بالا رفتن آمپر باید متوجه شد اگر آمپر آب با وجود پر بودن رادیاتور همچنان بالا می رود و از موتور خودرو صداهایی می آید باید مطمئن شوید که مشکلی پیش آمده و وضعیت زمانی خرابتر می شود که واتر پمپ شما نشتی نداشته باشد
واتر پمپی که خراب باشد معمولا از قسمتی آب خارج می شود که این آب یا از واشر ها است و یا خود واتر پمپ و معمولا با مشاهده آب در زیر پیش برنده خودرو مشهود است ولی اگر به تعمیرگاه دور هستید و دسترسی ندارید باید با رانندگی با سرعت پایین , استفاده نکردن از کولر و خنک کردن موتور با اضافه کردن مداوم آب به رادیاتور که باید در هنگام بالا رفتن آمپر درب رادیاتور را باز نکنید که بسیار خطرناک است زیرا که با باز کردن مداوم رادیاتور داخل رادیاتور هوا رفته و خود آن هم باعث داغ کردن ماشین می شود از آب خیلی یخ هم استفاده نکنید که باعث پوسیده شدن دیواره سیلندر می شود .